Anyajegy eltávolítás, anyajegy levétel


Az utóbbi években egyre inkább a figyelem középpontjába kerültek az anyajegyek, bőrdaganatok. Számos tévhit alakult ki azonban a köztudatban, mint például a „jobb nem hozzányúlni” és az eltávolítás módja körül is nagy a bizonytalanság. A valódi anyajegyeket nem szabad a sok helyen reklámozott lézer, fagyasztásos, égetéses módszerekkel kezelni, mivel az anyajegyek maradékából nehezen felismerhető daganatok alakulhatnak ki, ezért az egyedül helyes, sebészi eltávolítást alkalmazzuk. Ezzel a módszerrel távolíthatóak el maradéktalanul az anyajegyek és vizsgálhatóak tovább szövettanilag, melyet minden esetben elvégzünk.
Fontosnak tartjuk az esztétikus eredményt, ezért olyan plasztikai műtét-technikai módszereket alkalmazunk, melyekkel a legkedvezőbb gyógyulás érhető el. A fájdalmatlan műtéteket barátságos környezetben, rövid előjegyzési idővel, elérhető áron végezzük.


Minden esetben szövettani vizsgálatot végeztetünk, melynek eredményét az ellenőrzés alkalmával megbeszéljük.


Az anyajegyek eltávolításának ma már általánosan elfogadott, egyedüli helyes módszerét, a sebészi kimetszését végezzük: így biztosan maradék nélkül távolítjuk el az anyajegyet, maradék nélkül, melyből a későbbiekben akár nehezen felismerhető, rosszindulatú daganat is kifejlődhetnek. Valódi anyajegyet nem szabad a sokat reklámozott lézer, fagyasztás, égetés eljárásokkal eltávolítani! 
Rendkívül fontosnak tartjuk az esztétikus eredményt, így a legnagyobb körültekintéssel járunk el és olyan plasztikai eljárásokat, varrat-technikát alkalmazunk mely mellett a kiváló a gyógyulás.
Helyi érzéstelenítést alkalmazunk, így a beavatozás gyakorlatilag fájdalmatlan.
Az eltávolított bőrelváltozásokat minden esetben szövettani vizsgálatra küldjük!

 

Műtét előtt:

 1. Megkérjük kedves pácienseinket, hogy a kialakult járványhelyzet miatt, amennyiben lehetséges, egyedül érkezzenek rendelőnkbe!
 2. A rendelőbe belépve kérjük, hogy vegyen lábzsákot a lábbelijére a műtő tisztaságának megóvása érdekében, használja kihelyezett kézfertőtlenítőnket és viseljen orrot-szájat eltakaró maszkot, valamint gumikesztyűt!
 3. A műtét előtt legyen szíves minden fémet eltávolítani testéről, amely érintkezik a bőrrel (fülbevaló, nyaklánc, gyűrű, karkötő, óra, piercing…) az elektromos vérzéscsillapító biztonságos használata miatt!
 4. Ne használjon sminket a műtéti területen!
 5. Legyen szíves tájékoztatást adni ismert gyógyszerallergiájáról, illetve, hogy jelentkezett-e már rosszullét Lidocain beadás után!
 6. Legyen szíves a rendszeresen szedett gyógyszerekről tájékoztatást adni, különös tekintettel a véralvadást befolyásoló szerekről!
 7. Ne szedjen 1 héten belül non-szteroid gyulladáscsökkentő-fájdalomcsillapító gyógyszert: acetylsalycilsav (pl.: Aspirint, Astrix)

Műtét után:

 1. A sebek elhelyezkedésétől és a méretétől függően kímélő életmód/fizikai aktivitás kerülése javasolt!
 2. Lehetőleg ne végezzen nehéz fizikai munkát, ne feszüljön a seb, ne sportoljon, ne emeljen, ne cipekedjen, arcon lévő sebek esetében ne hajoljon, ne lógassa fejét, az első 3 napban lehetőleg emelt fejvéggel aludjon!
 3. A kötést a műtét utáni időszakban a varratszedésig naponta, másnaponta cserélje! Ekkor fertőtlenítse Octenisept spray-vel vagy Betadine oldattal.
 4. A fedőkötés szellőző szigetkötszer (Cosmopore vagy Mepore) és/vagy sebösszehúzó tapasz (Omnistrip vagy Steristrip) legyen.
 5. Zuhanyvíz a sebet két nap múlva érheti, de a zuhanyzás után az átnedvesedett kötést el kell távolítani és szárazra kell cserélni!
 6. Az arc területén lévő sebeket víz ne érje, a steril sebragasztókat a varratszedésig cserélni nem szükséges. Amennyiben mégis víz éri, hajszárítóval meg kell szárítani! Ha leesik, szellőző vagy sebösszehúzó tapasszal lehet helyettesíteni.
 7. Áztató víz a sebet ne érje! Wellness, ülőfürdő, szauna, szolárium kerülendő a varratszedést követően még 1 hétig nem ajánlott!
 8. A sebet az első pár napban jégzselé tasakkal ehet hűteni l15 percenként, 2-3 percig.
 9. Varratszedés a megbeszéltek szerint 2-3 hét után esedékes.
 10. Műtét után, ha a látóterét nem zavarja a kötés, akkor vezetés engedélyezett, mert koncentrációt befolyásoló szert nem adunk a műtét során.
 11. Általában a műtéti területre ráfeküdhet, nyomás érheti.
 12. A beavatkozás után a sebből 3 napig szivárgás előfordulhat, ez normálisnak tekinthető. Nagyon ritkán vérzés is felléphet, ebben az esetben gyakoroljon 30 percig enyhe nyomást a sebre, ha a vérzés nem szűnik, értesítsen bennünket a megadott telefonszámon!
 13. A beavatkozás utáni enyhe érzékenység, húzódás nem tekinthető kórosnak! Fájdalom nem jellemző, de ha mégis szükséges, bármilyen Ön által már korábban szedett fájdalomcsillapítót bevehet, kivéve Aspirin! Javasolt pl.: Algopyrin vagy paracetamol, ha nem tud arról, hogy érzékeny lenne rájuk.
 14. A műtétek után, különösen az arcon végzett beavatkozások után időnként duzzanat lép fel, ez néhány nap alatt rendeződik, megszűnik.
 15. Sebfertőzés nagyon ritkán fordul elő, ilyenkor a seb vörös, váladékozik, meleg, kemény, a bőr fényes, feszül, érzékeny, fáj. Kérem, jelezze, ha ilyet tapasztal a seb kötözése során!
 16. A szövettani lelet a varratszedéskor kerül átadásra, melynek alapján lehetséges, hogy ismételt kimetszésre van szükség, akkor telefonon tájékoztatjuk és műtétre korábban visszarendeljük!
 17. A sebek a későbbiekben néhány hónapig fényvédelmet igényelnek, különösen nyáron.
 18. Minden műtéti seb heggel gyógyul. Ezt semmiféle módszerrel nem lehet kiküszöbölni. A sebképződési hajlam egyéni, testtájéktól és kortól is függ. Nagy metszés, erősen feszülő terület esetén a hegképződés fokozott lehet, elképzelhető, hogy sebe kiszélesedik, vastagodik. Ez megelőzhető vagy enyhíthető szilikonos hegkezelő gélek/krémek (Kelo-cote, Cicaplast, Cicabio), vagy szilikonos tapasz (Mepiform) használatával, általában varratszedés után 2 héttel, legalább 3 hónapon keresztül.
 19. Varratszedés a megbeszéltek szerint 2-3 hét után esedékes.
 20. Műtét után, ha a látóterét nem zavarja a kötés, akkor vezetés engedélyezett, mert koncentrációt befolyásoló szert nem adunk a műtét során.
 21. Általában a műtéti területre ráfeküdhet, nyomás érheti.
 22. A beavatkozás után a sebből 3 napig szivárgás előfordulhat, ez normálisnak tekinthető. Nagyon ritkán vérzés is felléphet, ebben az esetben gyakoroljon 30 percig enyhe nyomást a sebre, ha a vérzés nem szűnik, értesítsen bennünket a megadott telefonszámon!
 23. A beavatkozás utáni enyhe érzékenység, húzódás nem tekinthető kórosnak! Fájdalom nem jellemző, de ha mégis szükséges, bármilyen Ön által szedett fájdalomcsillapítót bevehet. Javasolt pl.: Algopyrin vagy paracetamol, ha nem tud arról, hogy érzékeny lenne rájuk.
 24. A műtétek után, különösen az arcon végzett beavatkozások után időnként duzzanat lép fel, ez néhány nap alatt rendeződik, megszűnik
 25. Sebfertőzés nagyon ritkán fordul elő, ilyenkor a seb vörös, váladékozik, meleg, kemény, a bőr fényes, feszül, érzékeny, fáj. Kérem, jelezze, ha ilyet tapasztal a seb kötözése során!
 26. A szövettani lelet a varratszedéskor kerül átadásra, melynek alapján lehetséges, hogy ismételt kimetszésre van szükség, akkor telefonon tájékoztatjuk és műtétre visszarendeljük!
 27. A sebek a későbbiekben néhány hónapig fényvédelmet igényelnek, különösen nyáron.
 28. Minden műtéti seb heggel gyógyul. Ezt semmiféle módszerrel nem lehet kiküszöbölni. A sebképződési hajlam egyéni, testtájéktól és kortól is függ. Nagy metszés, erősen feszülő terület esetén a hegképződés fokozott lehet, elképzelhető, hogy sebe kiszélesedik, vastagodik. Ez megelőzhető vagy enyhíthető szilikonos hegkezelő gélek/krémek (Kelo-cote, Cicaplast, Cicabio), vagy szilikonos tapasz (Mepiform) használatával, általában varratszedés után 2 héttel, legalább 3 hónapon keresztül.