Menu      
Facebook
Instagram
Dolemed anyajegy bőrelváltozás plasztika
...

Bőrelváltozások kezelés, anyajegyek

Az utóbbi években egyre inkább a figyelem középpontjába kerültek az anyajegyek, bőrdaganatok. Számos tévhit alakult ki azonban a köztudatban, mint például a „jobb nem hozzányúlni” és az eltávolítás módja körül is nagy a bizonytalanság.

A valódi anyajegyeket nem szabad a sok helyen reklámozott lézer, fagyasztásos, égetéses módszerekkel kezelni, mert ezekkel a módszerekkel nem kaphatunk szövetani igazolást arról, hogy teljes egészében sikerült eltávolítani az anyajegyet. Ez azért veszélyes, mert az anyajegyek maradékából nehezen felismerhető daganatok is kialakulhatnak, ezért az egyedül helyes, sebészi eltávolítást alkalmazzuk. A kimetszés után minden esetben szövettani vizsgálat is történik. A helyi érzéstelenítés révén fájdalmatlan, gyors műtéteket barátságos környezetben, rövid előjegyzési idővel végezzük.

Különösen fontosnak tartjuk az esztétikus eredményt, ezért olyan plasztikai műtét- technikai módszereket és varrást alkalmazunk, melyekkel a legkedvezőbb gyógyulás érhető el.

Az anyajegyek eltávolításának ma már általánosan elfogadott, egyedüli helyes módszerét, a sebészi kimetszését végezzük: így biztosan maradék nélkül távolítjuk el az anyajegyet, maradék nélkül, melyből a későbbiekben akár nehezen felismerhető, rosszindulatú daganat is kifejlődhetnek. Valódi anyajegyet nem szabad a sokat reklámozott lézer, fagyasztás, égetés eljárásokkal eltávolítani! Rendkívül fontosnak tartjuk az esztétikus eredményt, így a legnagyobb körültekintéssel járunk el és olyan plasztikai eljárásokat, varrat-tehnikát alkalmazunk mely mellett a kiváló a gyógyulás. Helyi érzéstelenítést alkalmazunk, így a beavatozás gyakorlatilag fájdalmatlan. Az eltávolított bőrelváltozásokat minden esetben szövettani vizsgálatra küldjük! műtétet követően megfelelő sebvédelmmmel zuhanyozni is lehet, a naptól viszont óvni kell, ajánlott a fényvédő krémek használata.

Operáció időtartama: 20 perc


Klinikai tartózkodás: 0 éjszaka


Lábadozási idő: 1 hét


Gyógyulási idő -sportolási képesség: 3 hét


Helyi érzéstelenítés: általános

Kivizsgálás

A műtétet legtöbbször helyi érzéstelenítésben végezzük, előtte kivizsgálás nem szükséges. Természetesen ez a beteg alapbetegségei, állapota miatt változhat.

Hogyan készüljünk a műtétre?

A műtét előtt 10 perccel kell érkezni a Rendelőbe. Az egészségügyi dokumentációit, rendszeresen szedett gyógyszereket hozza magával. Megkérjük kedves pácienseinket, hogy a kialakult járványhelyzet miatt, amennyiben lehetséges, egyedül érkezzenek rendelőnkbe! A rendelőbe belépve kérjük, hogy vegyen lábzsákot a lábbelijére a rendelő tisztaságának megóvása érdekében, használja a kihelyezett kézfertőtlenítőnket és viseljen orrot-szájat eltakaró maszkot! Kikérdezzük a korábbi és jelenlegi betegségeiről, esetleges korábbi műtéteiről, jelenleg szedett gyógyszereiről. Fontos tudnunk, van-e valamilyen gyógyszer túlérzékenysége, allergiája. A műtét előtt kerülni kell az olyan gyógyszerek, táplálékkiegészítők szedését, melyek fokozott vérzést okozhatnak (pl.: Aspirin). Véralvadásgátló kezelés elhagyására vagy módosítására lehet szükség, az orvosszakmai szabályoknak megfelelően. A műtét előtt a bőrgyógyász, vagy a páciens által jelzett bőrelváltozást megvizsgáljuk, részletesen megbeszéljük, hogy hogyan, milyen technikával lehet elérni az Ön számára legkedvezőbb eredményt. A műtét előtti és utáni teendőket, életmódbeli változtatásokat is átbeszéljük. A műtét előtt legyen szíves minden fémet eltávolítani testéről, amely érintkezik a bőrrel (fülbevaló, nyaklánc, gyűrű, karkötő, óra, piercing…) az elektromos vérzéscsillapító biztonságos használata miatt és ne használjon sminket a műtéti területen!

A műtétet leggyakrabban helyi érzéstelenítésben végezzük. Gyermekeknél a helyi érzéstelenítéses műtét korhatára egyedi, általában 10 éves kor felett végezhető. Nem szükséges éhgyomorral érkezni, kevés nem megterhelő ételt, italt lehet fogyasztani. A műtétet követően otthonába távozhat a páciens. Helyi érzéstelenítés esetén csak az érzéstelenítő injekciók jelentenek enyhe fájdalmat rövid ideig, utána maga a műtét teljesen fájdalmatlan.

Megtervezzük és berajzoljuk a kimetszés helyes, legkedvezőbb esztétikai eredményt biztosító irányát. Az enyhe fájdalmat jelentő érzéstelenítő beadását követően eltávolítjuk az anyajegyet, vagy bőrdaganatot, varratokkal végezzük a sebzárást és steril tapaszt helyezünk a sebre. Ritkán azonban, főleg nagyobb méretű, vagy rossz elhelyezkedésű bőrdaganatok esetén előfordulhat, hogy a keletkezett sebet nem lehet a szokásos módon varratokkal zárni. Ilyenkor is többféle megoldás áll rendelkezésünkre, melyek lehetnek bonyolult, vagy akár több alkalommal végzett beavatkozások is.

A műtétet követően feszítő érzés, fájdalom előfordulhat, amely fájdalomcsillapítókkal megfelelően kezelhető. Megbeszéljük, hogy szükséges -e a műtétet követően egyéb gyógyszer (antibiotikum) szedése. A sebek elhelyezkedésétől és a méretétől függően kímélő életmód/fizikai aktivitás kerülése javasolt! Lehetőleg ne végezzen nehéz fizikai munkát, ne feszüljön a seb, ne sportoljon, ne emeljen, ne cipekedjen, arcon lévő sebek esetében ne hajoljon, ne lógassa fejét, az első 3 napban lehetőleg emelt fejvéggel aludjon!

A ragtapaszt, kötést a műtét utáni időszakban a varratszedésig naponta, másnaponta cserélje! Ekkor javasolt a fertőtlenítése Octenisept sprayvel vagy Betadine oldattal. A fedőkötésre szellőző szigetkötszer (Cosmopore vagy Mepore) és/vagy sebösszehúzó tapasz (Omnistrip vagy Steristrip) lehet használni. Ne használjon ragtapaszt, ha erős bőrpír, hólyag alakul ki a tapasz alatt! Zuhanyvíz a sebet tapasszal együtt két nap múlva érheti, de a zuhanyzás után az átnedvesedett kötést el kell távolítani és szárazra kell cserélni! Az arc területén lévő sebeket víz ne érje, a steril sebragasztókat a varratszedésig cserélni nem szükséges. Amennyiben mégis víz éri, hajszárítóval meg kell szárítani! Ha leesik, szellőző vagy sebösszehúzó tapasszal lehet helyettesíteni. Általában a műtéti területet ragtapasszal együtt a 3. naptól kezdve érheti zuhanyvíz, melyet követően a sebfertőtlenítés és tapaszcsere szükséges. A sebet a varratszedést követően 1 héttel érheti áztató víz.

Wellness, ülőfürdő, szauna, szolárium a varratszedést követően még 1 hétig nem ajánlott!

A sebet az első pár napban jégzselé tasakkal ehet hűteni 15 percenként, 2-3 percig.

Műtét után, ha a látóterét nem zavarja a kötés, akkor vezetés engedélyezett, mert koncentrációt befolyásoló szert nem adunk a műtét során. Varratszedés a megbeszéltek szerint 2-3 hét után esedékes. Általában a műtéti területre ráfeküdhet, nyomás érheti. A beavatkozás után a sebből 3 napig szivárgás előfordulhat, ez normálisnak tekinthető. Nagyon ritkán vérzés is felléphet, ebben az esetben gyakoroljon 30 percig enyhe nyomást a sebre, ha a vérzés nem szűnik, értesítsen bennünket a megadott telefonszámon!

A beavatkozás utáni enyhe érzékenység, húzódás nem tekinthető kórosnak! Fájdalom nem jellemző, de ha mégis szükséges, bármilyen Ön által már korábban szedett fájdalomcsillapítót bevehet, kivéve Aspirint! Javasolt pl.: Algopyrin vagy paracetamol, ha nem tud arról, hogy érzékeny lenne rájuk. A műtétek után, különösen az arcon végzett beavatkozások után időnként duzzanat lép fel, ez néhány nap alatt rendeződik, megszűnik. Sebfertőzés nagyon ritkán fordul elő, ilyenkor a seb vörös, váladékozik, meleg, kemény, a bőr fényes, feszül, érzékeny, fáj. Kérem, jelezze, ha ilyet tapasztal! A szövettani lelet a varratszedéskor kerül átadásra, melynek alapján lehetséges, hogy ismételt kimetszésre van szükség, akkor telefonon tájékoztatjuk és műtétre korábban visszarendeljük!

A sebek a későbbiekben néhány hónapig fényvédelmet igényelnek, különösen nyáron.

Minden műtéti seb heggel gyógyul. Ezt semmiféle módszerrel nem lehet kiküszöbölni. A sebképződési hajlam egyéni, testtájéktól és kortól is függ. Nagy metszés, erősen feszülő terület esetén a hegképződés fokozott lehet, elképzelhető, hogy sebe kiszélesedik, vastagodik. Ez megelőzhető vagy enyhíthető szilikonos hegkezelő gélek/krémek (Kelo-cote, Cicaplast, Cicabio), vagy szilikonos tapasz (Mepiform) használatával, általában varratszedés után 2 héttel, legalább 3 hónapon keresztül.

A műtétet követően a sebek körüli duzzanat általában kismértékű. A beavatkozás utáni hegek hónapok alatt elhalványulnak. Minél szebb hegek elérése céljából UV sugárzás elleni védelem, szolárium mellőzése, valamint különböző hegkezelő kenőcsök hatásosak lehetnek. Arra azonban feltétlenül ügyelni kell, hogy a műtéttől számított fél évig ne érje se napfény, se szolárium a heget, mert a metszés helyének napoztatása a heg elszíneződésével, megvastagodásával járhat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre !

Értesüljön eseményeinkről és újdonságainkról!

plasztika Dolemed

Online időpontfoglalásKérjen időpontot online! Kérjük, töltse ki adatait, miután a szolgáltatást és időpontot megadta!

Bejelentkezés
Részletes információkért kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot!