Menu      
Facebook
Instagram
Dolemed orrplasztika plasztika
...

Orrplasztika

A sokféle eltérés és még többféle egyéni szempont miatt nem lehetséges egyetlen technikával, egyfajta típusú orrot készíteni, hanem egyénre és személyiségre szabott műtétet kell végeznünk.

A külső orr alakváltozásaihoz gyakran belső eltérések pl. orrsövényferdülés társulhatnak, akár orrlégzési és szaglászavart, horkolást, ismétlődő arcüreggyulladást is okozhatnak. Ezeket lehetőleg az orrplasztika során, egy műtéttel célszerű megoldani.


Megoldás egészségügyi problémákra

Mindenki jól ismeri a különböző méretű és formájú orrtípusokat, melyekhez gyakran belső strukturális eltérések, orrlégzési- szaglászavar, horkolás, ismétlődő arcüreggyulladás, fülbetegségek is társulhatnak.

Ennek pontos okát fül-orr-gégészeti vizsgálattal lehet kideríteni, melyet minden páciensnél el is végzünk. A megoldásra számos technika létezik, akár egy műtét során kellő esztétikai és funkcionális eredményt érhetünk el.

Mindig szem előtt kell tartani azt a tényt, hogy az orr nemcsak egy külső, bárhogyan megváltoztatható térbeli képződmény az arcon, hanem fontos érzékszervünk, részt vesz a légzésben, szűri, párásítja, felmelegíti a levegőt, valamint rezonátor térként a hangképzésben is fontos szerepet játszik. Így az esztétikai eredmény mellett rendkívül fontos, hogy az orrlégzés ne romoljon, sőt inkább javuljon, ezért fontos, hogy szükség esetén a műtétnél fül -orr gégész is jelen legyen. Az orrplasztikák során gyakran szükséges porc átültetés a forma vagy a funkció javítása céljából, melyet legegyszerűbben az orrsövény ferde részéből nyerhetünk- ez a lehetőség elveszhet, ha már előzetesen megoperálták. Ezért téves az a megközelítés, hogy „először az orrsövényműtétet kell elvégeztetni és majd csak, ha az már megoldódott, akkor lehet a külsővel foglalkozni".

Operáció időtartama: 2-3 óra


Klinikai tartózkodás: 1 éjszaka


Lábadozási idő: 1-2 hét


Gyógyulási idő -sportolási képesség: 4-5 hét


Helyi érzéstelenítés: általános

Konzultáció

Személyes konzultáció során a páciens elmondja, hogy milyen eredményt szeretne elérni és megbeszéljük, hogy azt hogyan, milyen technikával tudjuk megvalósítani. Fül orr gégészeti szempontból is megvizsgáljuk a pácienst a konzultáció során, majd számítógépen tervet készítünk. A tervezésnek több előnye is van:
- a páciens el tudja képzelni, milyen lesz a megváltozott orr
- a kommunikációt is megkönnyíti a számítógéppel történő modellezés:
egyértelműbbé válik az, hogy az orr melyik részén és milyen fokú változtatást szeretne a páciens
- de nem a végeredményt látjuk a terveken, mert azt több tényező is befolyásolhatja.
- a tervek nem tükrözik teljes mértékben a végeredményt, hiszen azt több tényező is befolyásolhatja.
Megbeszéljük a műtét előtti és utáni teendőket, életmódbeli változtatásokat is átbeszéljük.
A műtétet általában áltatásban végezzük, de gyakran kisebb, vagy nem a teljes orrot érintő beavatkozások esetén helyi érzéstelenítés is elegendő lehet.

Kivizsgálás

Az altatásban történő műtét előtt kivizsgálásra van szükség. A vizsgálatokat mindig a páciens életkorának és egészségi állapotának megfelelően végeztetjük el, ezért a korábbi kezeléseiről a dokumentációt kérjük hozza magával. Az orrplasztika műtét előtt szükséges vizsgálatok:
laborvizsgálat
EKG
mellkasröntgen

A leletek alapján konzultálunk az altatóorvosunkkal.

A műtét napján kell érkezni a Klinikára. Altatásos műtét előtt 6 órával már nem lehet ételt fogyasztani, illetve 3 órával előtte lehet utoljára inni, de csak szénsavmentes vizet. Az egészségügyi dokumentációit, rendszeresen szedett gyógyszereket hozza magával. Az altatás, vagy helyi érzéstelenítés révén a műtét teljesen fájdalmatlan. Altatás esetén a pácienst az altatóorvos felébreszti és éber állapotban kerül vissza a kórterembe és műtétet követően 1 éjszakát kell várhatóan a Klinikán tölteni, így másnap otthonába távozhat.

Leggyakrabban altatásban végezzük a műtéteket, de kisebb elváltozások esetén a helyi érzéstelenítés is elegendő. A műtét végezhető csak orron belüli metszésből, vagy a leggyakrabban alkalmazott nyitott technikánál orron belüli és egy alig látható kiegészítő metszésből. A műtét során az orr bonyolult porcos és csontos szerkezetét aprólékos technikával megváltoztatjuk, úgy, hogy az esztétikai eredmény mellett a funkció fontosságát is szem előtt tartjuk. Panaszt okozó orrsövény ferdeség esetén a ferdült orrsövényt kiegyenesíthetjük, abból porcot nyerhetünk és helyezhetünk át, hogy javítsuk a funkciót, vagy szebb eredményt tudjunk elérni. Szükség esetén a fülkagyló területén lévő porc, vagy a bordaporc is felhasználható. Felszívódó és nem felszívódó varratokat helyezünk be. A megfelelő átalakítást követően az elért állapotot rögzítjük: 1 hétre külső gipszrögzítést helyezünk fel, valamint a műtéti típustól függően 1-2 napig belső tampon behelyezésre is szükség lehet.

Megbeszéljük, hogy szükséges -e a műtétet követően gyógyszer (antibiotikum, fájdalomcsillapító) szedése, vagy véralvadásgátló injekció beadása. Az orrplasztika műtéten átesett páciensek számára a beavatkozást követően pár napig otthoni pihenés indokolt és 6 hétig fizikai kímélet ajánlott. A műtétet követően az operált terület és környéke duzzadttá válhat, elszíneződhet, de ez leggyakrabban pár nap alatt magától felszívódik. Amennyiben a műtéti területen duzzanat, fájdalom, láz jelentkezik, vagy egyéb panasz esetén haladéktalanul keressen bennünket. A gipszet és a kivehető varratokat a műtétet követően 1 héttel távolítjuk el. Orrot fújni 4 hétig nem szabad, de orrszívó-porszívót lehet használni. Általában a műtéti területet 7 napig nem érheti víz. A műtéti terület áztatni egy hónapig nem szabad.

4-6 hétig nem szabad szemüveget, napszemüveget viselni.

A kímélő életmód időtartamát, sportolás elkezdését, műtéti terület vízzel való érintkezését minden esetben a kezelőorvos határozza meg.

A teljes gyógyulási idő nagyjából 6-12 hónap,
A további szükséges (ingyenes) kontrollvizsgálatok időpontjait a konzultáción egyeztetjük.

A legnagyobb változás az első 6 hónap alatt történik, de a végleges állapot 1 év után alakul ki. A beavatkozás utáni hegek hónapok alatt elhalványulnak. Minél szebb hegek elérése céljából UV sugárzás elleni védelem, szolárium mellőzése, valamint különböző hegkezelő kenőcsök hatásosak lehetnek. Arra azonban feltétlenül ügyelni kell, hogy a műtéttől számított fél évig ne érje se napfény, se szolárium a heget, mert a metszés helyének napoztatása a heg elszíneződésével, megvastagodásával járhat.

Esettanulmányok

Iratkozzon fel hírlevelünkre !

Értesüljön eseményeinkről és újdonságainkról!

plasztika Dolemed

Online időpontfoglalásKérjen időpontot online! Kérjük, töltse ki adatait, miután a szolgáltatást és időpontot megadta!

Bejelentkezés
Részletes információkért kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot!