Menu      
Facebook
Instagram
Dolemed fülplasztika plasztika
...

Fülplasztika

A túlzottan elálló, nagyméretű vagy aszimmetrikus megjelenésű fül sokak számára komoly problémát okoz, akár már gyermekkorban is. Gyakran a fülkagyló sérülése, fülbevaló lyuk tágulása, átszakadása okoz esztétikai panaszt.

A fülplasztikai beavatkozásokat minden esetben személyre szabottan, a páciens anatómiáját figyelembe véve végezzük.

Ezek az elváltozások a hallást nem befolyásolják, úgy ahogy a fülkagylót, cimpát érintő plasztikai beavatkozások sem.

Az elálló fül korrekciós műtétét a fül teljes méretének kifejlődését követően, kb. 5 éves kor elérése után lehet elvégezni.

Miért végezzük a fülplasztikát?

A fülplasztika elvégzése megoldást jelenthet:

  1. Túlzottan elálló fül
  2. Túlzottan nagy méretű fül
  3. Fülkagyló sérülése
  4. Fülbevaló lyuk tágulása, átszakadása esetén
A fülplasztika elvégzése nem fog a halláskárosodást okozni.

Operáció időtartama: 2óra


Kórházi tartózkodás: 0 éjszaka


Gyógyulási idő: 1 hét


Visszatérés a műtét után: 4 hét


Helyi érzéstelenítés: általános

Konzultáció

A páciens elmondja, hogy milyen eredményt szeretne elérni és megbeszéljük, hogy azt hogyan tudjuk megvalósítani. A műtét előtti és utáni teendőket, életmódbeli változtatásokat is átbeszéljük. A vizsgálatot követően részletesen megbeszéljük, hogy hogyan, milyen technikával lehet elérni az Ön számára legkedvezőbb eredményt. Választhat a lehetőségek közül, majd együtt hozzuk meg a döntést. A konzultáció során megbeszéljük, hogy miért kívánja a műtéti beavatkozást, milyen elképzelései vannak a füleit illetően. Ezt követően megvizsgáljuk Önt, beleértve a fülek alakját, elhelyezkedését, szimmetriáját, kontúrjait. A konzultáció során ki fogjuk kérdezni korábbi és jelenlegi betegségeiről, esetleges korábbi műtéteiről, jelenleg szedett gyógyszereiről. Fontos tudnunk, van-e valamilyen gyógyszer túlérzékenysége, allergiája A fülplasztika előtt kerülni kell az olyan gyógyszerek, táplálékkiegészítők szedését, melyek fokozott vérzést okozhatnak (pl.: Aspirin). Véralvadásgátló kezelés elhagyására vagy módosítására lehet szükség, az orvosszakmai szabályoknak megfelelően.

Vizsgálatok

A vizsgálatokat mindig a páciens életkorának és egészségi állapotának megfelelően végeztetjük el, ezért a korábbi kezeléseiről a dokumentációt kérjük hozza magával. A műtétet megelőző kivizsgálás, az érzéstelenítés módjának megfelelően változik. A helyi érzéstelenítésben történő műtét előtt kivizsgálás nem szükséges. Az altatásos fülplasztika műtét előtt szükséges vizsgálatok: laborvizsgálat

EKG
mellkasröntgen
a leletek alapján konzultálunk az altatóorvosunkkal.

A műtét napján kell érkezni a Klinikára. Az egészségügyi dokumentációit, rendszeresen szedett gyógyszereket hozza magával.

A fülplasztika helyi érzéstelenítésben és altatásban is történhet. A beavatkozás 10 éves kor előtt altatásban végzendő,

10 éves kor feletti gyermekeknél és a felnőtteknél a műtétet leggyakrabban helyi érzéstelenítésben végezzük, de természetesen altatásban (16 éves kor felett) is el tudjuk végezni.

10 éves kor alatti gyermekek műtétét altatásban javasolt végezni, azonban erre a gyermekaltatás és műtét utáni megfigyelési időszak speciális követelményei miatt jelenleg nincs lehetőség a klinikánkon

Leggyakrabban helyi érzéstelenítésben végezzük a műtétet, ilyenkor nem szükséges éhgyomorra maradni, kevés nem megterhelő ételt, italt lehet fogyasztani. A műtétet követően otthonába távozhat a páciens. Helyi érzéstelenítés esetén csak az érzéstelenítő injekciók jelentenek enyhe fájdalmat rövid ideig, utána maga a műtét teljesen fájdalmatlan.

A műtétet ritkán altatásban végezzük, így természetesen teljesen fájdalmatlan. Altatás esetén a műtét előtt 6 órával már nem lehet ételt fogyasztani, illetve 3 órával előtte lehet utoljára inni, de csak szénsavmentes vizet. A műtét után a pácienst az altatóorvos felébreszti és éber állapotban kerül vissza a kórterembe. Az altatásos műtétet követően 1 éjszakát kell a Klinikán tölteni, így másnap otthonába távozhat.

A fülplasztika számos műtéti technikát magában foglal, amelyek a fül kontúrjának, méretének és helyzetének javítását szolgálják. A fülplasztikát helyi érzéstelenítésben és altatásban is végezhetjük. A metszésvonalakat az eseték döntő többségében a fül mögött vezetjük. Ha a fül elülső felszínén szükséges metszést ejtenünk, azt minden esetben a fül természetes redőiben vezetjük, hogy a hegek ne látszódjanak és minél kedvezőbb esztétikai hatást érhessünk el. Azért, hogy a megfelelő eredményt elérjük, átalakítjuk, vagy eltávolítjuk a felesleges porcot és bőrt. A műtét során természetes redőzetet alakítunk ki a fül elülső felszínén. Gyakran a további öltések is szükségesek lehetnek, hogy a fül közelebb simuljon a fejhez. A műtétet követően 1 hétig a fülre nyomókötést helyezünk.

A műtétet követően feszítő érzés, fájdalom előfordulhat, amely fájdalomcsillapítókkal megfelelően kezelhető. Megbeszéljük, hogy szükséges -e a műtétet követően egyéb gyógyszer (antibiotikum) szedése, vagy véralvadásgátló injekció beadása. A műtét másnapján egy rövid ellenőrzésre visszarendeljük a pácienst, majd a körkörös kötést és a bőrvarratokat, a műtétet követő 7. napon távolítjuk el. A fülek védelme érdekében 4 hétig nem túl szoros hajpánt viselése szükséges éjszakánként.

Körülbelül 1 héttel a beavatkozás után vissza lehet térni a hétköznapi élethez, azonban 4 hét fizikai kímélet tartandó.  A műtétet követően az operált terület és környéke duzzadttá válhat, elszíneződhet, de ez leggyakrabban pár nap alatt magától felszívódik. Amennyiben a műtéti területen duzzanat, fájdalom, láz jelentkezik, vagy egyéb panasz esetén haladéktalanul keressen bennünket.

Általában a műtéti területet a 10. naptól kezdve érheti zuhanyvíz, de 5 percnél tovább vízben áztatni egy hónapig nem szabad. A kímélő életmód időtartamát, sportolás elkezdését, műtéti terület vízzel való érintkezését minden esetben a kezelőorvos határozza meg.

A teljes gyógyulási idő nagyjából 3 hónap, A további szükséges (ingyenes) kontrollvizsgálatok időpontjait a konzultáción egyeztetjük.

A műtétet követően a fülek duzzanata általában kismértékű, így rögtön a beavatkozást követően látható a változás. A kötés eltávolítása után a fülek minimálisan még duzzadtak lehetnek, de a fül új helyzete és kontúrja már látható.

A beavatkozás utáni hegek hónapok alatt elhalványulnak. Minél szebb hegek elérése céljából UV sugárzás elleni védelem, szolárium mellőzése, valamint különböző hegkezelő kenőcsök hatásosak lehetnek.

Arra azonban feltétlenül ügyelni kell, hogy a műtéttől számított fél évig ne érje se napfény, se szolárium a heget, mert a metszés helyének napoztatása a heg elszíneződésével, megvastagodásával járhat.

Esettanulmányok

Iratkozzon fel hírlevelünkre !

Értesüljön eseményeinkről és újdonságainkról!

plasztika Dolemed

Online időpontfoglalásKérjen időpontot online! Kérjük, töltse ki adatait, miután a szolgáltatást és időpontot megadta!

Bejelentkezés
Részletes információkért kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot!